Valmistamme ARDEX-tuotteet tuulivoimalla

18. elokuuta 2020

Valtaosa Suomessa käytetyistä ARDEX-tuotteista on valmistettu Tanskan tehtaalla Hedenstedissä. Tehdas siirtyi toukokuusta 2020 lähtien käyttämään ainoastaan sataprosenttisen hiilineutraalisti tuotettua energiaa. Vuositasolla tehtaan käyttämä vihreä sähkö vastaa noin 450 MWh, mikä on keskimäärin noin sadan tanskalaisen kotitalouden sähkönkulutusta vastaava määrä. Nyt ja tulevaisuudessa tehtaan käyttämä ympäristöystävällinen energia tullaan kattamaan pelkästään pohjoismaisella tuulivoimalla.

”Me olemme tehneet paljon töitä saavuttaaksemme parhaan mahdollisen ratkaisun. Haluamme kantaa vastuun energian käytöstä ja varmistaa, että se tulee uusiutuvasta energianlähteestä.” kertoo Tanskan tehtaan johtaja Niels Rasmussen.

Hedenstedin tehdas valmistaa noin 35.000 tonnia laasti- ja tasoitemateriaaleja vuodessa, joita käytetään Pohjoismaiden ja Baltian rakennustarpeisiin. Tuotannon raaka-aineet saadaan lähes kokonaan Tanskasta. Tehtaan työntekijät ovat paikallisia ja kokoaikaisia työntekijöitä. Tuotanto on pitkälle automatisoitua. Tehtaan viimeisin laajennus tehtiin toukokuussa 2019, jolloin lisättiin valkosiilo. Tämä kasvatti raaka-ainekapasiteettia lisää 80 tonnia.

”Uusi vihreää sähköä koskeva sopimus vähentää kokonaishiilijalanjälkeämme. Lisäksi pyrimme jatkuvasti kehittämään valmistusprosesseja ja hyödyntämään resursseja optimaalisesti.” Rasmussen jatkaa. Tehtaan laboratoriossa tehdään jatkuvaa tuotekehitystä myös materiaalin riittoisuuden suhteen. Kun rakennustyömaalla päästään kattamaan suurempi pinta-ala pienemmällä materiaalin määrällä, se vähentää käsittelyä, kuljetusta ja pakkausjätettä.

Ardex´n tehtaalla tapahtuville kehityshankkeille on myös selkeä motivaatio. ”Rakennusalan vaatimukset kasvavat yhä enemmän ja etenkin kestävän kehityksen suhteen. Meillä on materiaalitoimittajana vastuu ja tavoite auttaa urakoitsijoita ja suunnittelijoita tarjoamalla tuotteita, jotka auttavat vähentämään rakennuksen kokonaishiilijalanjälkeä.” kertoo Rasmussen.